Uncategorized

Mijn favoriete wandelroutes in West en Oost-Vlaanderen

(I’m very sorry to my readers abroad; this post will be in Dutch, just for once! If you’d like info on these hikes as well, just send me a message and I’ll give you all you need in a language you can understand!)

Eind oktober is het ondenkbare opnieuw gebeurd; een nieuwe lockdown. Opnieuw alle cafés, restaurants, winkels en zowat alle uitgaansmogelijkheden in België op slot. Gedaan. Schluss! Het virus heeft weer eventjes teveel voorsprong genomen op ons.

Wanneer dat kl*tenieuws me ter ore kwam, zakte de moed me wel eventjes terug in de schoenen. Terug het sociale leven zo goed als weg en enkel hoofdzakelijk een grumpy kat als companion. En die kat tilt dan nog precies zwaarder aan de ganse situatie dan mij ook. Social distancing heeft ze ondertussen ook al onder de knie!

Maar bij de pakken blijven zitten, dat ging me ook geen goed doen. Dus focussen op het positieve: we mogen nog buiten gaan sporten! Zoals jullie wel al weten, ben ik de laatste jaren een beetje een sportfreak geworden. Het is begonnen met lopen, uitgebreid naar wandelingen en uiteindelijk nu ook het fietsen. Het is vooral het tweede waar ik het nu over wil hebben.

Want ik ben duidelijk niet de enige die het wandelen als een goeie tijdsbesteding zie de laatste weken. De Vlaamse wandelpaden worden overspoeld met mensen op zoek naar een actieve manier om deze corona-tijden door te komen. Met de prachtige herfstkleuren de laatste weken was dat dan ook echt een steling voor het oog om door de bossen te gaan flaneren.

Koning Winter staat nu echter voor de deur en hij heeft een pakje koudere temperaturen met zich mee gebracht. Maar niets dat een dikke sjaal, een warme wollen muts en een paar handschoenen niet kunnen oplossen. Mij houdt het alvast niet tegen! Onder een stralende zon zijn deze temperaturen zelfs mijn favoriet! Dus voor diegene die ook van plan zijn om de kou te blijven trotseren, hier zijn mijn favoriete wandelingen dicht bij mij thuis. Hoofdzakelijk West-en Oost-Vlaanderen dus.

Kemmelbergwandelroute

Ik kon gewoon geen oplijsting van mijn favoriete hikes maken zonder deze. Al van kinds af aan heb ik met mijn ouders meerdere keren deze route afgewandeld. En toen ik het wandelen herontdekte met mijn vrienden van de Wandelcrew werd deze één van onze jaarlijkse tradities. Inclusief een – uiterst belangrijke! – ijsjesstop in De Hollermeersch.

De Kemmelbergwandelroute start in het hartje van Kemmel, Heuvelland, en is ongeveer 8 kilometer lang. Vanop de Dries, een supermooi dorpspleintje, vertrek je richting het gemeentelijke domein De Warande. En dan ga je langs veldwegen en door velden richting de Monteberg om daarna de Kemmelberg zelf te trotseren. Met als traktaat een prachtig panorama. Al kom je onderweg ook echt pareltjes van zichten tegen. De laatste kilometers zijn vooral door het bos wat een leuke afwisseling biedt.

Deze wandeling heb ik laatst deze zomer gedaan, toen een hittegolf ons landje in de greep had. Ik ben toen ‘s morgens vroeg, voor de zonsopgang, aan de wandeling begonnen en kon genieten van de prachtige ochtendzon. En de toen al 27° warmte…

Blankaartwandelroute

Een andere jaarlijkse traditie voor mij is de hike door het natuurdomein De Blankaart in Diksmuide. Dit gebied in de Ijzervallei biedt met zijn moerassen en weilanden een prachtige omgeving om al wandelend te ontdekken. Een 10 kilometer route door dit mooi stukje natuur is dus zeker geen straf.

Onderweg zijn er ook verschillende vogelkijkhutten van waaruit je de fauna van het gebied in alle rust en stilte kunt ontdekken. Een leuk extraatje en de moeite om even te checken zelfs al ben je geen echte vogelliefhebber. En uiteraard op deze route hebben wij ook onze vaste stop voor een lekker ambachtelijk hoeve-ijsje bij ‘t Madeliefje.

Deze wandeling heb ik dit jaar – jammer genoeg – nog niet opnieuw op mijn palmares staan. Via een vriendin heb ik vernomen dat er nu recent ook wat omleidingen op de route waren, al zouden deze binnenkort – of ondertussen zelfs al – van de baan moeten zijn. Eentje voor binnenkort dus voor mij!

Panorama Wandelroute

Deze wandeling is er eentje die ik dit jaar heb ontdekt. Normaal blijf ik iets dichter bij huis om mijn wandelkilometers in te benen te hebben, maar sinds ik met de fiets rijd heb ik niet langer de aantrekking van de Vlaamse Ardennen kunnen weerstaan.

De Panorama Wandelroute is met zijn 16 kilometer al wel een hike voor de meer gevorderde wandelaar. Zeker ook gezien de Vlaamse Ardennen er nu ook niet om gekend staan om plat te zijn. Je vertrekt vanop het Kwaremontplein, opnieuw een schilderachtig pleintje in het hartje van de Vlaamse Ardennen, en komt onderweg langs de – voor fietsers gevreesde – Paterberg, het Spijkerbos en de Hotond.

Toen ik begin november deze tocht aanvatte had ik verwacht toch iets meer in de bossen te gaan vertoeven. Gezien het toen op en top herfst was, was ik op zoek naar een route met veel bomen in prachtige herfstkleuren. Maar de Panorama Wandelroute is echter wel zoals de naam het aangeeft een wandeling met vooral veel vergezichten. Met het mooie weer die dag vond ik dat achteraf dan toch helemaal zo erg niet.

Stiltepad

Deze wandeling is opnieuw een ontdekking van 2020, al was deze streek voor mij helemaal niet nieuw. Het Stiltepad is een 12,9 kilometer lange tocht die vertrekt vanuit het centrum van Westouter, niet zo heel ver van Kemmel. Opnieuw de streek rond Heuvelland dus. Het is niet voor niets mijn favoriete wandelbestemming dicht bij huis.

Opnieuw word je tijdens deze hike getrakteerd op prachtige natuurzichten zowel ver als dichtbij, maar daarnaast kom je onderweg ook houten banken, ligzetels en zelfs hangmatten tegen met inspirerende haiku’s van dichter Geert De Kockere tegen. De ideale plek om even tot rust te komen en uit te blazen na de toch wel pittige beklimming van de Zwarteberg en de Rodeberg.

Toen wij deze wandeling trotseerden midden november was er de voorbije dagen redelijk wat regen gevallen en waren bepaalde stukken van de route omgetoverd tot een heuse modderpoel. Leuk voor eventjes, maar het was toch met een bang hartje dat we erdoor geploeterd zijn. Modderige schoenen tot daar aan toe, maar een modderige poep zou de rest van de tocht toch iets minder aangenaam gemaakt hebben. Maar eind goed, al goed!

Palingbeekwandelroute

En dan last, but not least; de Palingbeekwandelroute. Het domein De Palingbeek in Zillebeke, dichtbij Ieper, is voor mij een van de dichtste natuurgebieden met toch een groot genoege omvang voor een stevige wandeling. Met de fiets heb ik dit jaar al zowat elke week om het domein heen gefietst, maar met de wandelschoenen was ik er – schaamtelijk genoeg – nog niet geraakt. Het was hoog tijd om daar verandering in te brengen dus!

Vandaag – de laatste zaterdag van november 2020 – is het er eindelijk van gekomen. Ik had afgesproken met een collega en haar prachtige Duitse Herdershond om de Palingbeekwandelroute samen te ontdekken. Deze route werd pas in juni van dit jaar gelanceerd en is met haar 12 kilometer toch ook niet voor doetjes. Voor de iets minder sportievelingen kan de route echter ook ingekort worden tot 7,9 kilometer. Voor elk wat wils dus!

Na wat verwarring over de parkings (Let op, er zijn er meerdere, en voor deze wandeling kies je best voor deze aan het bezoekerscentrum in de Vaartstraat!) konden we uiteindelijk onze tocht aanvatten. Naast de bospaden langs poelen en moerassen kom je onderweg ook langs de landartinstallatie CWRM, Hill 60, de Sterrenwacht Iris en verschillende milirtaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten. Een erg afwisselende wandeling dus met al het beste van de streek erin verwerkt. Het was de eerste keer dat ik deze hike gedaan heb, maar zeer zeker niet de laatste keer!

En dan na al dat wandelen, uitrusten in de zetel met een warm kopje thee en een goeie serie of film. En zei er iemand wafels en pannenkoeken?! Ah, het kon allemaal slechter, nietwaar? We maken er gewoon het beste van!

♡ Ellen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s